Välkomna till Christel Granskar!

20220918

Allt började för snart tre och ett halvt år sedan med Feskekörka. Fem småföretagare hamnade i kläm i stadens beslut och grandiosa planer. 

Då visste jag knappt något om hur saker och ting fungerade i staden. Det hela började med att jag googlade om stadens processer. Vilka lagar som måste följas och vilka rättigheter vi som medborgare har. Jag lärde mig om offentlighetsprincipen (rätten till insyn), sekretess och allmänna handlingar. Det blev klart att det ibland så struntades i att följa processer och ibland även lagarna. Antingen av okunnighet men ibland av ren arrogans. 

Konsekvenserna av detta är att människor hamnar i kläm och att våra skattepengar rinner mellan fingrarna. 

I gruppen Rädda Feskekörka skrev jag om allt jag fann och ställde både tjänstemän och politiker mot väggen. Det var också då Front Advokater dök upp. 

Sommaren 2019 fann jag mail mellan det kommunala bolaget Higab (som äger Feskekörka) och Front Advokater som representerade Higab. Tonen i mailen gjorde mig ytterst nyfiken och jag beslutade att fortsätta gräva. Då fann jag att Front Advokater var en leverantör till staden som årligen fakturerade miljonbelopp. 

Front Advokater kom att bli en egen följetong. Nya historier dök upp under de olika stenarna jag lyfte. Det blev startpunkten för Facebook-gruppen Under Luppen. Där fortsatte jag att publicera alla historier som inte hade med Feskekörka att göra.

Alla har inte Facebook och under åren har jag haft funderingar på att nå ut till en bredare massa. Tankarna har varit att starta en egen sida.

Under vintern har jag funnit tid att reflektera och rannsaka allt jag grävt i, granskat och publicerat om. Det finns historier jag inte satt på pränt som jag anser att allmänheten borde få ta del av och viktiga ämnen jag ännu inte grävt i. 

Den tiden har varit betydelsefull och jag hade ett behov av att landa i allt. Att läsa på och lära mig mer om den journalistiska processen och att fortsätta utvecklas som grävande journalist.

Granskning tar tid. Det kostar pengar och allt har gjorts på min fritid. 

Nu pirrar det i magen. Det har hållits val och det påminner igen om vikten av öppenhet och transparens. Att gå på djupet i vår offentlighet och hanteringen av våra skattepengar. 

Jag vill att tjänstemän ska ta ansvar för sina arbeten, att politikerna ska styra och leda inom de processer, lagar och förordningar som finns.

Demokratin, vikten av transparens, människors rättigheter men också skyldigheter är något som alla borde värna. 

Jag välkomnar er att följa med mig framöver på Christelgranskar.nu

Välkomna och dela gärna vidare.